Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 1. marraskuuta 2013

Jamaican aroma- Karibian herkkuja lautasella


Jamaikalainen keittiö on todella kiinnostava, sillä trooppisella saarella nautitaan paitsi ihanista grilliherkuista ja kookospohjaisista curreista, myös kasvisperäistä ruokavaliota noudattavan rastakeittiön antimista. Tässä valmistamani kasvikset Jerk-kastikkeella ja kasviscurry, sekä kookossmoothie ovat kaikki vegaanisia, mausteisia, aurinkoisia ja IHANIA Karibian saarten herkkuja!
 
Jamaikalaisen keittiön maut ovat vahvoja ja aromikkaita, ja usein myös tulisia. Saarella syödään paljon mausteisia curry-ruokia. Toisin kuin intialaisissa curryissä, jamaikalaisissa versiossa käytetään myös lihaa, tyypillinen ruokalaji on esim. curry goat, vuohta currykastikkeessa. Jamaikalla käytetään myös kookosmaitoa curryjen pohjana kuten Balilla, Sri Lankassa ja Thaimaassakin, kun Intiassa sitä käytetään vain tietyissä osissa maata. Ja kuten Thaimaassa ja Indonesiassa, Jamaikalla käytetään limeä ja sitruunaruohoa ruoanlaitossa. Eräs jamaikalaisen keittiöön aineosa, joka erottaa sen selkeästi aasialaisista perinteistä, maistuu näissäkin ruoissa. Nimittäin maustepippuri, allspice, tai jamaikalaisittain pimento. Jerk-kastikkeen kantava voima ja jamaikalaisen curryjauheen maustaja
 

Jamaikalainen Jerk-kastike on oikeastaan grillaukseen käytettävä marinaadikastike, mutta grillin puuttuessa se toimii kasvisten maustajana myös pannulla paistettaessa tai uunissa kypsentäen. Perinteisesti marinoitavia raaka-aineita ovat kana ja porsas, nykyään myös kalat tai tofu. Itse pidän myös tästä kasvisversiosta ilman tofuakin. Jerk on mausteinen, ihana, aromikas, vahva ja maukas tahnamainen kastike, jota olen itse käyttänyt melko monipuolisesti, kuten esimerkiksi tattarin maustajana ja kookoscurryjen pohjana. Jamaikalla Jerk viittaa myös ruoan valmistusmetodiin. Tämä resepti koskee kuitenkin tahnan valmistusta


Jerk-kastikkeessa marinoituvat kasvikset

 Valmis tahna

Jamaikalaiset perheet varjelevat varmasti Jerk-kastikkeidensa salaisuuksia aivan yhtä tarkasti kuin italialaiset mammat omien ragú- soossiensa reseptejä!
 
 
JERK-KASTIKE
 
1 rkl muskottipähkinää
2 rkl tuoretta timjamia
1 rkl maustepippuria
5 talvivalkosipulin kynttä
2-3 Scotch Bonnet-chiliä
2 kevätsipulia varsineen/ puolikas salottisipuli
2 tl soijakastiketta
1tl sokeria (ruskeaa/muscovado)
ripaus suolaa
1 rkl tuoretta afrikan sinistä basilikaa
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä
2 limen puristettu mehu
1 tl kanelia
kourallinen tuoretta korianteria varsineen
öljyä (auringonkukkaöljyä)
 
 
Kuori sipulit ja poista inkiväärin kuori. Soseuta sitten kaikki ainekset tehosekoittimessa tai käytä sauvasekoitinta. Lisää öljyä tarpeen mukaan
 
Hiero valmista Jerk-kastiketta grillattavien kasvisten ja tofun pintaan tai mausta pannulla paistettavat kasvikset lisäämällä lusikoiden reilusti tahnaa niiden päälle!
 
Vinkki! Jerk-kastikkeesta voi varioida oman näköisen, omien mieltymysten mukaan! Pääosassa ovat maustepippuri, valkosipuli, muskottipähkinä, timjami, inkivääri, lime ja Scotch bonnet-chilit. Itse korvasin Scotch bonnetit oman satoni chileillä ja osan valkosipuleista ja chileistä valmistamallani Harissalla. Talvivalkosipulit ovat tavallisia valkosipuleita maukkaampia, ja siksi käytin niitä tässä. Lisäsin myös muutamia omia tuoreita yrttejäni mukaan tahnaan, ja vaikka inkivääri onkin ehdoton, jouduin itse korvaamaan sen galangalla tällä kertaa, tuolla Kaakkois-Aasian inkivääriä vastaavalla herkulla!

 Pidän jamaikalaisesta valmiista curry-jauheesta, mutta tähän käytin tuoreita aineksia
 
 
JAMAIKALAINEN CURRY
 
Erilaisia kasviksia
400g kookosmaitoa
1L kasvislientä
(400g tomaattimurskaa)
 
Curry-tahna:
 
1 rkl maustepippuria
1 rkl muskottipähkinää
1-2 limen mehu
4 valkosipulin kynttä
2 chiliä (Scotch bonnet)
1 tl kanelia
1 tl kuminan siemeniä
1 tl mustapippuria
pieni pala inkivääriä
(peukalon pään kokoinen)
2 tl tuoretta timjamia
ripaus suolaa
1 sitruunaruoho
4 kevätsipulia varsineen
1 tl korianterin siemeniä
1 tl sarviapilan siemeniä
muutama jauhettu/rouhittu tähtianis
1 tl neilikkaa
1 tl sinapin siemeniä
2 rkl jauhettua kurkumaa
kasvisöljyä (auringonkukkaöljyä)
 
 
Soseuta kaikki tahnan ainekset tehosekoittimessa. Viillä veitsellä ennen soseuttamista sitruunaruoho halki, ja hakkaa sitä esim. veitsen lappealla kärjellä niin, että kova rakenne hieman pehmenee ja aromit pääsevät vapautumaan. Lisää öljyä tarpeen mukaan!
 
Vinkki! Jos olet valmistanut jo Jerk-kastikkeen, voit hyvin käyttää sitä tässä pohjana. Lisää vain muutama aines lisää, tai halutessasi oikaista lisää sitruunaruoho suoraan kastikkeeseen ja anna sen maustaa curry sillä tavoin!
 
Voit käyttää tässä erilaisia kasviksia oman maun mukaan. Jos käytät papuja, muista kypsentää ne ohjeen mukaan ensin! Itse käytin tällä kertaa punaista ja keltaista paprikaa, kesäkurpitsaa, parsakaalia ja vihreitä papuja. Jamaikalla käytetään curryissä myös porkkanoita ja perunoita!
Aloita kypsentämällä kasvikset pannulla kasviöljyn ja curry-tahnan kera. Lisää sitten kookosmaitoa ja halutessasi tomaattimurskaa/murskattuja tomaatteja. Lisää vielä kuumaa kasvislientä. Voit kypsentää kasvisliemen valmiiksi toisessa kattilassa ja lisätä siitä kauhalla tarvittavan määrän curryn sekaan!
 
Vinkki! Jamaikalaista ruokaa kaivatessa valmis jamaikalainen curryjauhe on oiva apu ja lisä kokkailuun! Siinä yhdistyvät yleensä ainakin maustepippurin, korianterin, sarviapilan, kurkuman, kuminan ja sinapinsiementen maut! Toisin kuin Intiassa, jamaikalaista curryjauhetta saatetaan käyttää suoraan ruoanlaitossa. Intiassa curryt tehdään yleensä alusta asti itse ilman Suomessa tunnettua curryjauhetta. Ainakin Helsingissä Hämeentien kaupoista on saanut joskus jamaikalaista curryjauhetta!
 

Tarjoile valmis curry yhdessä rice & beansin kanssa! Valmistin curryn tällä kertaa ilman tomaatteja
 
 
TROOPPINEN JUOMA
Ananas-kaneli-lime-kookossmoothie
 
1 limen mehu
kourallinen -kaksi thaibasilikaa
1-2 dl kookosmaitoa
300g tuoretta ananasta
1 tl kanelia
1-2 tl sokeria
 
 
Soseuta kaikki ainekset raikkaaksi smoothieksi! Jos ananas on kovin makeaa, sokeria ei välttämättä tarvita! Thaibasilika ei luonnollisestikaan kuulu jamaikalaiseen keittiöön, mutta on tässä todella hyvää ja vie kielen mennessään!

 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti