Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 17. joulukuuta 2013

Kreikkalaiset feta-pinaattipiirakat

Ah! Nämä ovat vaan niin hyviä! Kreikkalaiset pikkupiiraat, toisin sanoen spanakopita. Jos niiden valmistaminen ei olisi niin työlästä, tekisin näitä jatkuvasti, niin suotuisia ovat Jumalat olleet, kun kreikkalaisille tällaisen herkun soivat! :) Ja koska hyvää kannattaa odottaa, niin näitä ehdottomasti kannattaa tehdä, vaikka aikaa saakin hieman kulumaan näiden parissa.
 

Jouluisten leipomusten ohella voi samalla pyöräyttää näitä suolaisia piirakoita, ja vaikka eivät skandinaaviseen jouluperinteeseen kuulukaan, niin taatusti katoavat joulupöydästä ensimmäisten joukossa!

 
 
SPANAKOPITA
eli kreikkalaiset fetapinaattipiirakat
 
Ainekset:
600g tuoretta pinaattia
400g fetaa
reilu puntti tilliä
kourallinen pinjansiemeniä
2 sipulia
filotaikinaa
reilusti oliiviöljyä
cayenne-pippuria
timjamia ja persiljaa
(kananmunaa/ricottaa)
(hyppysellinen suolaa ja sokeria)
 
 
Pienet piiraat valmistetaan kuten isompikin piirakka. Siksi ohje on lähes sama.
 
Täyte:
Pilko sipulit ja kuullota niitä pannulla oliiviöljyssä, ripaus suolaa ja sokeria halutessa lisäten. Sekoita joukkoon tuore pinaatti. Jotkut sanovat, että pinaatti tulisi kypsentää ensin keittämällä sitä kiehuvassa vedessä hetken, mutta itse olen lisännyt ne suoraan pannulle (Jamie Oliverkin tekee niin! ;) ). Tuore pinaatti pienenee nopeasti. Sekaan voi myös pilkkoa tillin jo tässä vaiheessa, mutta sen voi lisätä myöhemminkin. Paahda vielä erikseen pinjansiemeniä kuumalla pannulla niin, että ne saavat kauniin rusehtavan värin pintaan (mutta eivät silti pala) ja lisää ne pinaatti-sipuliseoksen joukkoon. Pilko feta kuutioiksi. Käytä tässä mieluiten kreikkalaista fetajuustoa, esim. Patros-fetaa. Sekoita fetakuutiot muiden ainesten sekaan tasaisesti, ja viimeistään tässä vaiheessa myös pieneksi silputtu tilli.
 
Olen valmistanut piirakoita sekä kananmunalla, että ilman, ja molemmat versiot ovat oikein hyviä. Jos kananmunia haluaa käyttää, niitä voi lisätä oman maun mukaan 2-3 kappaletta, niiden maku ei dominoi lopputulosta. Halutessa voi myös käyttää lisänä n. 100g ricottajuustoa, mutta älä tällöin käytä montaa kananmunaa. Jos käytät lisänä kananmunia riko ne ensin omassa kulhossaan ja vatkaa munien rakenne rikki. Lisää sitten muiden ainesten sekaan. Lisää myös pippuria ja pieneksi silputtua timjamia ja persiljaa, n.1 rkl kumpaakin yrttiä tuoreena.
 
Voitelu:
Avaa filotaikinalevyt varovasti, yksi kerrallaan. Aseta vuoan tai levyn päälle ensimmäinen kerros, ja voitele koko taikinalevyn pinta oliiviöljyllä. Aseta sen jälkeen seuraava taikinakerros, ristikkäin alla olevan taikinalevyn päälle. Voitele oliiviöljyllä pinta. Toista tämä käsittely 3-5 kertaa, niin että sinulla on edessäsi ainakin 3 kerrosta ristikkäin aseteltua, voideltua, taikinalevyä piirakkavuoan päällä. Tarkista kolmannen kerroksen kohdalla vielä tilanne, tarvitaanko enemmän kerroksia jotta kuori tuntuu tarpeeksi tukevalta? Lusikoi sitten täytettä sisään ja rullaa taikinalevystä kaunis ja tiivis pieni piirakka! Muista voidella ulkopintakin vielä oliiviöljyllä. Toista sama käsittely seuraavien piirakoiden kanssa niin kauan kuin täytettä riittää
 
Toinen tapa, ja itseni useimmiten käyttämä sellainen, on ottaa yksi filotaikinan arkki, leikata se suorakaiteen muotoiseksi puolittaen ja voidella se öliiviöljyllä. Aseta seuraavaksi arkki poikittain eteesi (kuin kyljellään pötköttelevä suorakaide) ja lisää täytettä vasemman reunan päätyyn, keskelle. Rullaa kerran eteenpäin niin, että pinaatit jäävät taikinakuoren alle, ja käännä sitten reunat rullan päälle. Näin edessäsi on helposti rullattava pötkö, ja kun koko suorakaiteen muotoinen taikina on kääritty rullalle, käännä vielä reunat pohjalle molemmista päistä, siistin lopputuloksen takaamiseksi!
 
Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja kun laitat piirakat sisään, laske lämpötilaa samantien 175C: hen. Paista ainakin 30 minuuttia. Valmiit piirakat ovat rapeita ja kauniin värisiä, ja asunnon täyttää ihana Kreikan tuoksu!


Vinkki! Spanakopitoja tehdessä on syytä muistaa ainakin kaksi tärkeää neuvoa! Pinaatti tulee esikypsentää ehdottomasti, muuten se maistuu karvaalta piirakoissa, vaikka meneekin uuniin. Ja öljyn on oltava oliiviöljyä! Rypsiöljyn mausta tulee tässä vain paha mieli! Kreetalaiset oliiviöljyt ovat mietoja ja hyviä, esim. kaupoista helposti löytyvä Knossos sopii oikein mainiosti, vaikka onkin hintavampi valinta


Pahoittelut hieman hämäristä kuvista - nämä ovat muistoja viime joulun ihanalta aamiaiselta, kun uuttera äitini oli pyöräyttänyt spanakopitoja aamiasbrunssille!

 Kuvat/Photos&Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti