Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 15. toukokuuta 2014

Kananmunia italialaisittain

 
 
Sain ihanan lahjan tältä nuorelta herrasmieheltä. Se oli niin tuore, että oli vielä lämmin! Vastamunittu kananmuna, suloinen ja pieni, lapsen kädessä normaalin kananmunan kokoinen. Ja ihan oman pihan kanalan satoa! Olin kovin otettu lahjasta, ja pohdin pitkään mikä olisi ihana ja oivallinen tapa valmistaa tällaista herkkua, ja lopulta päädyin Pohjois-Italian tyyliin, ja italialaisesta keittiöstä kun puhutaan, silloin ei juuri koskaan voi mennä metsään!

 
Ystäväni hankkivat tänä keväänä kanalan pihalleen. Idea on minusta aivan ihana, koska "oman maan" munien maussa kyllä huomaa eron kaupan kananmuniin, ja samalla voi varmistaa että kanalan asukeilla on hyvä elämä ja kelvolliset olot, toisin kuin tehotuotantokanaloissa ikävä kyllä on.. Myös lapsille oma kanala on tietenkin aivan mahtava juttu. Tässä kaupunkikanalassa asusti useampi varsin korea kanaemo!

 
Italialainen tapa kypsentää kananmunia tomaattikastikkeessa muistuttaa hieman New Yorkissa nykyään suosittua versiota huevos rancherosista. En kuitenkaan ole Suomessa törmännyt kovinkaan usein tähän tapaan, vaikka se on varsin maukas, edullinen ja tosi helppo tapa valmistaa kananmunia! Kannustan ehdottomasti kokeilemaan jos tyyli ei ole vielä tuttu ja kananmunat kuuluvat ruokavalioon!

 
 
 
KANANMUNIA ITALIALAISITTAIN
 
1-4 Kananmunaa
1-2 valkosipulin kynttä
tomaattimurskaa/kastiketta (murska esim. Mutti tai Pirkka)
parmesania (tai muuta juustoa)
muutama tuore basilikan lehti
ripaus suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä
 
 vaaleaa rapeakuorista leipää
 
Pilko valkosipulin kynnet pieniksi ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä pannulla. Jos syöt kananmunia leivän kanssa, paahda viipaleita tässä valkosipuliöljyseoksessa niin, että leipäpalat saavat rapean pinnan ja imevät öljyä itseensä, kuten katalonialaiset tomaattileivät valmistettaisiin. Nosta leivät sitten lautaselle odottamaan. Lisää tomaattimurskaa pannulle ja sekoita valkosipulit ja öljy kastikkeeseen. Suhde menee suunnilleen määrällisesti niin, että 1 tomaattimurskapurkki on riittävä määrä neljälle kananmunalle. Tässä reseptissä ei kutienkaan ole niin nuukaa, vaikka tomaattikastiketta olisi hieman enemmänkin! Kuumenna kastike, ja riko sitten muna tai munat siihen, ja anna kypsyä. Lisää hyppysellinen suolaa ja pippuria, ja raasta parmesania tomaattikastikkeen joukkoon. Ruoka on valmista kun kananmunat ovat kypsyneet. Voit jättää keltuaiset hieman valuviksi!
Koristele koko komeus lopuksi tuoreilla basilikan lehdillä ja raasta vielä parmesania pinnalle!
 
Vinkki! Voit myös korvata parmesanin muillakin juustoilla. Kokeile esimerkiksi fetaa pilkottuna tai espanjalaista manchegoa!
 


Tuore, suoraan kanalasta saatu kananmuna ja tomaatti-fetakastiketta leivillä!

 
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti