Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Hyvä tomaattikastike

 
Suomessa meillä on saatavina siemeninä erilaisia tomaattilajikkeita, mutta valitettavan harvoin niitä löytää kauppojen hyllyiltä. Sitä ihanampaa on käydä ruokakaupoissa ulkomailla, ja nauttia vanhojen, värikkäiden ja keskenään eri muotoisten tomaattien valikoimista, kuten esimerkiksi näistä Ranskan Rivieran tomaateista
 
Ei tosiaan ole kovinkaan kauaa siitä kun italialaisen ystäväni isovanhemmat purkittivat tomaattikastikkeita talven varalle. Ja niitä purkitettiin todella paljon, sillä tomaatteja käytetään valtavasti sisilialaisessa keittiössä. Silloin ei menty kauppaan ostamaan tomaattimurskaa vaan kastikkeet tehtiin itse koko talven varalle, eikä tomaatteja viljelty ympäri vuoden, vaan niille suotuisana kasvukautena, ja niitä syötiin kuin mitä tahansa kausituotetta. Ja kuten sanottu, tästä ei ole kovinkaan kauaa, vaikka nykyisin tuntuu hassulta ajatellakaan aikaa ilman tomaattimurskaa!
 
Tavassa on mielestäni jotain varsin viehättävää, ja suosinkin ajatusta, että sienten ja marjojen kaveriksi pakkaseen valmistaa itse hyvät tomaattikastikevarastot kotimaisista tomaateista, niin kauan kuin niitä vielä saa!

 
Rakastan tomaattiruokia, joten tässä kaksi tapaa valmistaa ihana tomaattikastike!
 
 
TOMAATTIKASTIKE
 
1kg tuoreita tomaatteja
2 makeaa keltasipulia
3 valkosipulin kynttä
puntti tuoretta basilikaa
3 timjamin oksaa
tuoretta rakuunaa
balsamicoa
puolikas peperoncino
loraus vermuttia
reilusti hyvää oliiviöljyä
suolaa
sokeria ja sitruunaa
 
Huuhdo tomaatit ja kalttaa ne kiehuvassa vedessä. Poista kuoret ja kannat. Jos tomaatti ei tunnu tarpeeksi pehmeältä viipaloi muutamaan osaan. Kuullota oliiviöljyssä tarpeeksi suurella pannulla pieniksi pilkotut sipulit ja chili, lisää loraus vermuttia ja tomaatit. Hauduta kunnes tomaatit alkavat sakeutua paksuksi kastikkeeksi. Jos sinulla on käytössäsi ihania Etelä-Euroopan kypsiä tomaatteja, tämä sakeutuminen tapahtuu alle kymmenessä minuutissa, Suomessa tähän voi mennä joskus lähemmäs tunti, tomaatin koostumuksesta ja kypsyydestä riippuen. Lisää tässä vaiheessa suolaa, loraus balsamicoa, timjaminoksat ja rakuuna, sekä noin puolet hienonnetusta basilikasta. Kun kastike on sakeutunut ja on väriltään kauniin tummanpunaista, tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja/tai sitruunaa, sen mukaan onko kastike hapokkuuden tai makeuden tarpeessa. Lisää lopuksi vielä loput basilikan lehdet, sekoita ja hauduta pari minuuttia
 
Valmis kastike sopii loistavasti pastakastikkeisiin, lasagneen, pizzoihin ja kaikkiin välimerellisen keittiön tomaattiruokiin, sekä myös intialaisten mausteisten curryjen tomaattiseksi pohjaksi tai vaikkapa georgialaisen keittiön herkkuihin. Kastiketta voi helposti täydentää kermalla tai kaurakermalla, ja siihen voi rohkeasti raastaa mukaan reippaasti parmesania, tai halutessaan pilkkoa sipulien joukkoon pari porkkanaa jo heti alussa
 
Vinkki! Jos pitää rosmariinista, voi rakuunan korvata laittamalla pari rosmariinin pientä oksaa mukaan hautumaan. Rosmariinin maku on kuitenkin helposti dominoiva, joten tässä kannattaa olla tarkkana! Myös muitakin yrttejä voi vapaasti käyttää omien mieltymysten mukaisesti! Esimerkiksi mintulla saa marokkolaista vivahdetta kastikkeeseen ja tuoreella oreganolla ja meiramilla ranskalaista!
 
 
 
KASTIKE PAAHDETUISTA TOMAATEISTA
 
1kg kirsikkatomaatteja
1-2 makeaa keltasipulia
3 valkosipulin kynttä
puntti tuoretta basilikaa
sokeria
suolaa
sitruunaa
oliiviöljyä
 
Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne kahtia. Asettele ne leikkuupinta ylöspäin laajaan uunivuokaan, jossa on ainakin 5cm korkeat reunat. Ripottele päälle suolaa ja kaada reilusti oliiviöljyä. Pilko sillä välin sipulit ja kuullota niitä hetki oliiviöljyssä pannulla. Lisää sitten sipulit tomaattien sekaan uunivuokaan. Riivi puolet basilikasta mukaan tomaattien sekaan ja paahda uunissa vähintään 200 asteessa kunnes tomaatit ovat kypsyneet ja paahtuneet. Ota sitten avuksi perunasurvin tai vastaava apuväline, ja painele varovasti tomaatteja tasaiseksi kastikkeeksi. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana! Tomaatit ovat kuumia ja räiskyvät helposti ympäriinsä, rakastaen vaatteita joten tämä kannattaa tehdä esiliina päällä! Lisää vielä loput basilikasta ja tarkista maku. Kaipaako kastike makeutta vai hapokkuutta? Lisää sen mukaan sokeria tai sitruunaa. Survo kastike vielä tasaiseksi, kauniin oranssinpunaiseksi kastikkeeksi. Kypsät tomaatit soseutuvat helposti
 
Tämä on loistava pastakastike tai lasagnen tomaattikastikepohja, paahteisten tomaattien maku on kerrassaan hurmaava!

 
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti