Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 21. marraskuuta 2014

Italialainen fiesta

Syksyinen Helsinki ei ole kovin italialainen tunnelmaltaan, mutta sitä suuremmalla syyllä sydän kaipaa Välimeren herkkuja, ja mikä olisikaan sen parempi tapa päästä lämpimiin tunnelmiin kuin kutsua ystäviä kylään ja valmistaa yhdessä italialainen päivällinen!
 
Jos ihan rehellisiä ollaan, pitäisi sanoa että italialaishenkinen päivällinen, sillä tuskin kukaan on tarkempi ruoastaan kuin italialainen. On vain yksi tapa valmistaa tietty ruokalaji oikein, se tapa on se miten se on aina perinteisesti tehty, ja ennen kaikkea se tapa jolla Mamma sen valmistaa.
Ah, Mamma! Kuka voisikaan vetää vertoja italialaisille äideille!
 
Parin aidon italialaisreseptin lisäksi pöytään mahtui herkkuja kuten ihana vihersalaatti. Totuus kuitenkin on se, että kukaan ei Italiassa syö salaattia ruoan kanssa, ellei sitä tarjoilla toisen pääruoan yhteydessä lihan kanssa lautasella, eli kun secondo piatto kannetaan pöytään. Mutta ei pastan kanssa, ei sellaisenaan herkullisena ruokalajina ellei sitten erikseen mozzarellasalaattina. Suomalainen tapa syödä salaattia monipuolisilla täytteillä ei siis ole saapasmaan tapa. Ja vaikka italialaisia perinteitä kunnioitankin ja olen todennut, että mottoni ruoan suhteen on jos italialainen söisi sitä se ei voi olla huonoa, niin tässä asiassa olen kyllä eri linjoilla. On ihana rikkaus kun voi nauttia sellaisestakin ruokalajista kuin salaatti pastan ja muiden herkkujen ohella!

Pahoittelut hieman huonosta kuvanlaadusta. Syksyinen hämärä ei suosinut valokuvaajaa, mutta tämä salaatti oli ihana
 
 
GRANAATTIOMENA-VIHERSALAATTI
 
1 kurkku
1-2 avokadoa
rucolaa
mangoldia
baby-pinaattia
erilaisia salaattilajikkeita
1 granaattiomena
 
Kastike:
 
 
Pilko kaikki vihreät ainekset kulhoon, ja ripottele lopuksi pinnalle granaattiomenan siemenet. Nauti maukkaan granaattiomena-laventelivinaigretten kanssa!
 
Vinkki! Jos granaattiomenan käsittely ei ole tuttua, kannattaa hedelmää ensin taputella joka kyljeltä esim. veitsen lappealla osalla, jotta halkaistessa siemenet irtoavat helpommin. Käytä salaattiin siemenet ja mehu, mutta varo vaaleita, kovia osia irtoamasta salaattiin!
 
Granaattiomenan lumo vie varsinkin Välimeren eteläisten rantojen keittiöihin, mutta sisilialainen keittiö on saanut valtavasti vaikutteita arabialaisilta valloituskausilta. Saaren ruoassa maistuukin paitsi verenpunainen aurinko ja Välimeren suola, myös mantelit, pistaasit, couscous, sahrami, appelsiinit ja monet muut arabien mukana saadut maut!
 
Bruschetta-leipiä ja kukkaisjääpaloja
 
 
  
UUNIKUIVATUT TOMAATIT
 
Luumutomaatteja
timjaminoksia
oliiviöljyä
merisuolaa
rosmariinin oksa
kuivattua valkosipulia
 
 
Laita kaikki ainekset vuokaan. Muutama timjaminoksa riittää, samoin hyppysellin kuivattua valkosipulia. Hulauta lopuksi pinnalle oliiviöljyä ja paista uunissa joko 175C pari tuntia tai 225C n. puolisen tuntia, tai kunnes tomaatit ovat kypsyneet kunnolla
 
Toinen tapa tehdä itse kuivattuja tomaatteja on halkaista luumutomaatit ja kaapia niiden sisus ulos, ja kypsentää lohkoja yllä mainitulla reseptillä pari tuntia uunissa. Tällöin tuloksena on todella maukkaita itse tehtyjä puolikuivia tomaatteja, jotka kruunaavat salaatin tai tapas-pöydän. Tämä jälkimmäinen tapa on hieman aikaa vievämpi, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen
 
 
Valmistin myös sisilialaisella reseptillä saaren klassikkoruokalajia, pasta alla normaa, joka on myös yksi omista suosikkipastoistani!
 
Appelsiini-fenkolisalaatin ohje löytyy täältä!
 
Ja maukkaan Vignolen ohje täältä!
 
 
Olipa ihana päivä, ihanaa seuraa maukkaan ruoan äärellä.
Mikä voisikaan olla parempaa! <3
  
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti